3D štampane gume za svemirski motocikl

Kompanija Hookie iz Drezdena koja se bavi proizvodnjom motocikla, nedavno je otkrila koncept za svemirski motocikl, koji ima 3D štampane poliuretanske gume.

Bicikl je nazvan Tardigrade, po malom stvorenju poznatom po svojoj sposobnosti da preživi visok vakuum i zračenje u svemiru, a pretpostavljamo da bicikl može da uradi isto.

Ovako izgleda motorcikl:

Motocikl je potpuno električni, jer biste imali poteškoća sa pokretanjem motora sa unutrašnjim sagorevanjem na Mesecu, usled nedostatka kiseonika i benzinskih pumpi.

Što se tiče ostalih statistika, motocikl je dugačak 2.6 m, ima domet od 110 km, maksimalnu brzinu od 15 km/h i težinu od 134 kg.

To ga čini lakšim od prethodnog Moon Buggi-ja (koji je imao masu od 210 kg), koji je isporučen na površinu Meseca na Apolu 15.

Moglo bi se pretpostaviti da je motocikl mnogo jeftiniji, jer je originalni Moon Buggi najskuplji automobil ikada napravljen, koji je koštao oko 38 miliona dolara samo za troškove razvoja. Prvobitno je planirano da iznosi 19 miliona dolara, ali svemirski projekti nisu jeftini i prekoračenje troškova je na kraju prilično podiglo cenu.

Gume bez vazduha su 3D štampane poliuretanom i svaki točak se sastoji od 12 štampanih segmenata koji su sastavljeni zajedno da formiraju gumu, kao što možete videti na slici ispod.

Iako kompanija nije objavila eksplicitne detalje o tehnologiji 3D štampe koju su koristili za razvoj guma, navode da su u partnerstvu sa nemačkom kompanijom Additive Elements, specijalizovanom za 3D štampače, pa je moguće da su zapošljavali njihov sistem na svemirskom motorciklu.

Dodatni 3D štampani delovi na konceptu motorcika uključuju nosač upravljača i poklopce točkova.
Najveći deo delova motocikla je proizveden od laserski rezanih aluminijumskih i čeličnih cevi.
Koncept Tardigrade možete videti u video ispod.