3D štampani alati od reciklirane ambalaže

Nemački proizvođač automobila Audi otkrio je svoj novi interni program recikliranja koji uzima sopstvene materijale za pakovanje i štampa ih u pomoćna sredstva za montažu za upotrebu na proizvodnoj liniji.

Nijedan proizvođač vozila na planeti ne pravi svaku komponentu u svojoj fabrici. Većina kompanija koristi komponente koje su proizveli drugi proizvođači i koje se zatim dovoze u fabriku. Mnoge od ovih komponenti su krte i skupe i zahtevaju zaštitno pakovanje tokom transporta do fabrike.

Audi je video koliko su ove plastične ambalaže prethodno bacali i odlučio da učini nešto korisno s tim. Uzimali su ambalažni otpad, usitnjavali ga u granulat i sušili. Od osušenih granula se zatim proizvodi filament. Na slici ispod možete videti primer pakovanja za ležajeve i 3D štampanog alata za montažu.

Filament od recikliranog pakovanja se koristi za štampanje raznih alata i pomoćnih sredstava za montažu, kao što su potiskivači (za pomoć pri postavljanju kopči) ili šablone za poravnavanje Audi logotipa na vozilima na proizvodnoj liniji.

Audi radi na postizanju nulte emisije ugljen-monoksida na svim svojim lokacijama do 2025. godine, a ova inicijativa pretvaranja smeća u 3D štampano blago jedan je od načina na koji to rade.

„U ovom pilot projektu ne fokusiramo se samo na brzinu, ergonomiju i bezbednost, već se i čvrsto držimo održivosti. Prva velika prekretnica bio je tehnički dokaz da je proces održiv u opštem smislu – drugim rečima, da možemo proizvesti filament za štampanje od postojeće plastike. Naš cilj je bio stvoriti ciklus maksimalnog iskorišćenja materijala koji bi nam omogućio da recikliramo deo mešane plastike koja se nakuplja tokom proizvodnje.“, objašnjava menadžer projekta Volker Eitrich.

Audi trenutno koristi preko 160 različitih 3D štampanih alata i pomoćnih sredstava za sastavljanje, a mnogi se već korište u proizvodnji električnog automobila Audi e-tron GT.