Inovacija i Održivost: Volkswagen povezuje 3D štampu s električnom mobilnošću u SAD-u

U cilju promovisanja električne mobilnosti i inovacija u održivom transportu u Sjedinjenim Američkim Državama, Volkswagen Group of America, Inc. (VWGoA) posvećuje snažan napor istraživanju u automobilskoj industriji. Ključni centar za ostvarivanje ovog cilja jeste Volkswagen Inovacioni centar u Noksvilu, Tenesi, gde timovi sarađuju sa Univerzitetom u Tenesiju (UT) i Nacionalnim laboratorijom Oak Ridge (ORNL) na revolucionarnim istraživanjima, uključujući i integraciju 3D štampe u električnu mobilnost.

Inovacioni centar fokusira se na tri ključna područja: lagane kompozite za automobilsku industriju, reciklirajuće materijale za enterijere i bežično punjenje električnih vozila (EV). Kroz ova istraživanja, Volkswagen je razvio inovativna rešenja koja značajno unapređuju performanse električnih vozila i doprinose održivosti.

U potrazi za laganim materijalima, tim je stvorio modularnu strukturu sa 3D štampanim tečnim smolama koja je čak 60% lakša od konvencionalnih čeličnih ramova, dok istovremeno premašuje njihovu sposobnost apsorpcije energije. Ovaj proboj može značajno povećati autonomiju EV-a i poboljšati ukupnu efikasnost vozila.

Pored toga, istraživači su posvetili pažnju reciklirajućim materijalima za enterijere, istražujući kompozite na bazi papira koji ne samo da donose ekološke benefite, već i pružaju dizajnerima veću fleksibilnost i kreativnu slobodu.

Na polju punjenja električnih vozila, Volkswagenov tim je patentirao jedinstveni dizajn spirale i punjačke podloge koristeći silicijum-karbidne materijale kako bi optimizovali brzinu punjenja i bezbednost. Kroz ovu inovaciju, njihov cilj je učiniti punjenje EV-a jednostavnim kao parkiranje na običnom mestu u garaži.

Pablo Di Si, predsednik i izvršni direktor kompanije Volkswagen Group of America Inc., istakao je značaj tima u Tenesiju koji predstavlja odličan primer američke inventivnosti, proistekle iz sinergije vrhunskih akademskih istraživanja i vodećih industrijskih sposobnosti kompanije Volkswagen.

Utjecaj istraživanja Inovacionog centra u Noksvilu seže i izvan laboratorije. Bentley i Lamborghini već su usvojili lagane materijale i procese oblikovanja koje je tim razvio, što dokazuje praktičnu primenljivost ovih inovacija.

Kroz snažnu posvećenost inovacijama i održivosti, Volkswagen nastavlja otvarati put ka boljoj budućnosti električne mobilnosti u Sjedinjenim Američkim Državama i doprinosi stvaranju održivijeg transportnog sistema. Njihov Inovacioni centar u Noksvilu predstavlja ključnu tačku u ovom putovanju ka održivoj i naprednoj automobilskoj industriji, gde tehnologija i ekološka svest idu ruku pod ruku, uz isticanje značaja 3D štampe kao ključnog faktora inovacije.