KATEGORIJE I PRIMERI IZRADE U 3D ŠTAMPI:

Šta očekivati u određenom cenovnom rangu

Cene 3D štampe mogu značajno da variraju u zavisnosti od faktora kao što su region, tip korišćenog 3D štampača, materijal i složenost dizajna. Pored toga, cena materijala može da varira tokom vremena.

Da biste dobili stvarne cene za određene 3D printove, najbolje je da proverite usluge 3D štampanja na mreži, lokalne firme 3D štampanja ili onlajn prodajna mesta na kojima možete pronaći 3D štampane proizvode i modele za prodaju. Veb lokacije poput Shapevais, Sculpteo i Etsi… često imaju 3D štampane artikle dostupne za kupovinu, a cene možete videti direktno na njihovim platformama.

Za prilagođene 3D štampe, možda ćete morati da zatražite ponude od dobavljača usluga 3D štampanja, jer će cena zavisiti od specifičnih zahteva vašeg projekta. Imajte na umu da su visokokvalitetni, složeni i veći 3D printovi obično skuplji od jednostavnih i manjih.

U nastavku sledi nekoliko primera:

 

1. Povoljni 3D printovi i modeli (od nižih cena do besplatnih):

 

1. Benči: „Benchi“ je popularan model za merenje i kalibraciju 3D štampača. To je mali print u obliku čamca koji pomaže u testiranju performansi i kvaliteta vašeg 3D štampača.

2. Viseće saksijice: Jednostavne i elegantne, mogu biti odličan dodatak vašem kućnom dekoru. Lako se štampaju i mogu se koristiti za držanje malih biljaka ili sukulenata.

3. Držači kablova: Držite svoje kablove organizovanim i bez zapetljavanja pomoću 3D štampanih držača kablova. Dolaze u različitim oblicima i dizajnom koji odgovaraju različitim vrstama kablova.

4. Držači za slušalice: Umorni ste od zapetljanih slušalica? 3D štampajte držač za slušalice da bi vaše slušalice bile uredno uskladištene kada se ne koriste.

5. Stalci za telefon: Napravite prilagođeno postolje za telefon koje savršeno odgovara vašem pametnom telefonu, omogućavajući vam da gledate video zapise ili upućujete video pozive bez upotrebe ruku.

6. Zidni držači ključeva: Izbegnite gubitak ključeva tako što ćete odštampati držač ključeva koji se lako može montirati na zid blizu vašeg ulaza.

7. Držači za knjige: Štampajte ukrasne držače za knjige da bi vaše knjige bile uspravne i organizovane na policama.

8. Kuhinjski uređaji: 3D štampani jednostavni kuhinjski alati kao što su držači za jaja, etikete za tegle, začine ili kopče za kese.

9. Magneti za frižider: Personalizujte svoj frižider pomoću 3D štampanih magneta različitih oblika i dizajna.

10. Podmetači: Zaštitite svoj nameštaj pomoću 3D štampanih podmetača dostupnih u različitim dezenima i stilovima.

 

Ovo je samo nekoliko ideja, ali postoji veliki broj drugih besplatnih ili jeftinih modela 3D štampe dostupnih na mreži. Veb lokacije kao što su Thingiverse, MiMiniFactori i Cults3D imaju ogromna spremišta besplatnih datoteka za 3D štampanje gde možete otkriti širok spektar povoljnih dizajniranih modela koji odgovaraju vašim interesovanjima i potrebama.

 

2. 3D štampa srednjeg ranga (umerena cena):

 

1. Prilagođene futrole za telefone: Kreirajte personalizovane maskeza telefone sa neobičnim ili personalizovanim dizajnom i svojim imenom pomoću 3D štampanja.

2. Abažuri: Štampajte ukrasne abažure koji daju jedinstven dodir vašem kućnom osvetljenju.

3. Dodatna oprema za igre: dodaci za 3D štampanje kao što su prilagođena dugmad džojstika, ručke kontrolera ili nosači za VR slušalice za entuzijaste igara.

4. Zidni satovi: Dizajnirajte i odštampajte sopstveni zidni sat sa stilom koji upotpunjuje vaš kućni dekor.

5. Prilagođeni rezači kolačića: Zabavite se pečenjem kolačića pomoću prilagođenih 3D štampanih rezača za kolače u različitim oblicima i veličinama.

6. Dodatna oprema za sočiva kamere za telefon: Poboljšajte fotografiju na svom pametnom telefonu pomoću 3D štampanih dodataka za objektive kao što su makro sočiva ili senila.

7. Držači alata i organizatori: Održavajte svoj radni prostor urednim tako što ćete štampati držače za alate, četke ili umetničke potrepštine.

8. Personalizovane kapice za tastere: Prilagodite svoju mehaničku tastaturu pomoću 3D štampanih kapica za tastere sa jedinstvenim dizajnom ili simbolima.

9. Stone lampe: Štampajte elegantne i funkcionalne stone lampe da osvetlite vaš radni prostor.

10. Glave za tuširanje: Stvorite jedinstveno iskustvo tuširanja 3D štampanjem glave tuša po meri.

 

Zapamtite da cena 3D printa srednjeg opsega može da varira u zavisnosti od faktora kao što su veličina štampe, složenost i korišćeni materijal. Pored toga, kvalitet i završna obrada printa mogu zahtevati kvalitetniji 3D štampač ili dodatnu naknadnu obradu. Međutim, 3D printovi srednjeg opsega često nude ravnotežu između cene i složenosti, što ih čini popularnim izborom za hobiste i entuzijaste koji žele da istraže sofisticiraniji dizajn.

 

3. Profesionalni 3D printovi (investicioni komadi):

 

Profesionalni 3D printovi su investicioni komadi koji često zahtevaju napredne tehnike 3D štampanja, visokokvalitetne materijale i sofisticiran dizajn. Ovakvi printovi su obično složeniji i mogu zahtevati veštu naknadnu obradu da bi se postigli željeni rezultati. U nastavku, daćemo vam nekoliko primera na šta se misli kada se govori o profesionalnoj i sofisticiranoj štampi:

 

1. Detaljne statue i skulpture: 3D štampane skulpture visoke rezolucije sa složenim detaljima i umetničkim dizajnom.

2. Mehanička umetnička dela: Kompleksne kinetičke skulpture koje prikazuju mogućnosti 3D štampanja u kreiranju pokretnih delova i mehaničkih sklopova.

3. Nakit po meri: Zamršeno dizajnirani i jedinstveni komadi nakita napravljeni 3D štampanjem, kao što su prstenje, ogrlice i minđuše.

4. Oklop i rekviziti za kosplej: Razradite delove i rekvizite za kosplej oklop koji zahtevaju precizno štampanje i sklapanje da biste postigli željeni izgled.

5. Arhitektonski modeli: Detaljni i precizni 3D štampani modeli zgrada, gradskih pejzaža ili pejzaža za arhitektonske prezentacije i planiranje.

6. Funkcionalna protetika: Prilagođeni i funkcionalni protetski udovi ili pomoćni uređaji prilagođeni individualnim potrebama.

7. Veštački organi i medicinski modeli: 3D štampani anatomski modeli za hirurško planiranje i medicinsko obrazovanje, ili čak za razvoj veštačkih organa.

8. RC auto delovi visokih performansi: 3D štampane komponente za RC automobile, dronove ili druga vozila na daljinsko upravljanje, optimizovane za performanse.

9. Vazdušne komponente: 3D štampani delovi koji se koriste u vazduhoplovnim aplikacijama, kao što su lagane i složene geometrije za dronove ili satelite.

10. Luksuzni kućni dekor: Visokokvalitetni i umetnički predmeti za kućnu dekoraciju, kao što su vaze, svećnjaci ili ukrasni komadi, kreirani naprednim metodama 3D štampanja.

 

Ovakva vrsta 3D printova često zahteva pristup profesionalnim 3D štampačima, materijalima vrhunskog kvaliteta, a ponekad čak i specijalizovanom softveru ili stručnosti u dizajnu. Konačni rezultat može biti zaista impresivan, pokazujući puni potencijal tehnologije 3D štampanja u stvaranju složenih i funkcionalnih delova, produkta i umetničkih dela. Imajte na umu da troškovi profesionalnih 3D printova mogu biti znatno veći od printova koji su povoljni za budžet ili printova srednjeg cenovnog opsega, ali mogu biti vredni ulaganja za entuzijaste, profesionalce i one koji traže jedinstvene i prilagođene kreacije.