Šta je 3D štampa?

Aditivna proizvodnja, poznata kao 3D štampa je postupak koji se koristi za stvaranje fizičkog (3D) objekta u slojevima na osnovu digitalnog modela. Za razliku od tradicionalnih načina proizvodnje kod koje se krajnji proizvod dobija odsecanjem materijala, 3D štampa svoj krajnji proizvod kreira dodavanjem materijala.

FDM

Fused deposition modeling (FDM), takođe poznat kao fused filament fabrication (FFF) je najčešće korišćena vrsta 3D štampe. FDM 3D štampači rade tako što ekstrudiraju termoplastičnu žicu (filament) kao što su ABS (Acrylonitrile butadiene styrene), PLA (Polylactic acid) kroz zagrejanu mlaznicu, tope plastiku, nanose sloj po sloj na platformu za štampanje, dok se deo ne završi.

PICASO Designer XL PRO

Veličina štampe

360x360x610 mm

Materijali

PLA, ABS, Carbon Fiber, Wood, Nylon, PC, PTEG, HIPS, PP, Flexible, TPU, PVA, PEEK

Z rezolucija

0.01-0.6 mm

Brzina štampe

do 100 cm3 / h

FormLabs form 3

Veličina štampe

145x145x185 mm

Materijali

Standardne, inženjerske i livene smole

Z rezolucija

Od 25-300 mikrona

XY rezolucija

25 mikraona

SLA

3D štampanje stereolitografijom (SLA) postalo je izuzetno popularno zbog svoje sposobnosti da proizvodi prototipe i delove visoke preciznosti, izotropne i vodonepropusne, u nizu naprednih materijala sa finim karakteristikama i glatkom površinskom završnom obradom.

SLS

SLS je odlično rešenje za brzu izradu funkcionalnog prototipa jer nudi veoma visok stepen slobode u dizajniranju i visoku preciznost. I za razliku od FDM ili SLA tehnika 3D štampanja, on proizvodi delove sa dobrim i doslednim mehaničkim osobinama. To znači da se može koristiti za proizvodnju delova koji su veoma blizu kvaliteta brizganih delova, tako da ga možete koristiti tokom procesa proizvodnje, od koncepta do proizvoda.

FormLabs Fuse 1

Veličina štampe

165x165x300 mm

Materijali

Nylon 11, Nylon 12 i Nylon 12 GF

Z rezolucija

110 mikrona

XY rezolucija

200 mikraona

Shining 3D Einscan-SP

Min. područje skeniranja

30 x 30 x 30 mm

Max. područje skeniranja

1200 x 1200 x 1200 mm

Brzina

< 4 s

Preciznost

≤0,05 mm

3D Skeniranje

3D skeniranje je proces koji omogućava merenje i snimanje bez dodira površine, oblika i boja postojećeg objekta, da bi se dobio računarski kompatibilan digitalni oblik.

Modelovanje

3D modeliranje je proces kreiranja matematičke reprezentacije nekog trodimenzionalnog objekta. Ono što nastane, naziva se 3D modelom. Kroz proces 3D renderovanja može se dobiti 2D slika 3D modela iz jedne perspektive, ili kao alternativa, 3D model se može iskoristiti kao resurs u real-time grafičkoj simulaciji.